Alimentatie

Wie betaalt en wie ontvangt kinderalimentatie?

Wie een kind krijgt of verwekt is verantwoordelijk voor de kosten van dat kind. Het gaat daarbij niet alleen om ouders die met elkaar getrouwd zijn. Na een scheiding blijft deze onderhoudsplicht bestaan en ook ouders die nooit met elkaar getrouwd zijn geweest en verwekkers (biologische vaders die hun kind niet officieel erkend hebben) zijn onderhoudsplichtig. Ook als het kind niet de achternaam van de vader heeft.

Er wordt wel eens gezegd: “alimentatie is geen kijkgeld”. Als een ouder geen omgang of contact heeft met zijn/haar kind, betekent dat niet dat er minder geld nodig is voor de verzorging en opvoeding. Ook dan bestaat dus de financiële onderhoudsplicht.

De juridische ouder is bijna altijd onderhoudsplichtig. Dit hoeft niet altijd een biologische ouder te zijn. De mee-moeder van een lesbisch stel of de mee-vader van een homo stel die juridisch ouder is, is onderhoudsplichtig. Dat geldt ook voor de man die een kind heeft erkend van wie hij niet de biologische vader is.

En tot slot is voorlopig nog de stiefouder onderhoudsplichtig, maar alleen als hij/zij getrouwd is met de juridische ouder en het kind bij hem/haar woont. Deze onderhoudsplicht voor stiefouders komt mogelijk binnenkort te vervallen, door een aanstaande wetswijziging.

De ouder bij wie een kind de meeste tijd verblijft is degene aan wie de alimentatie moet worden betaald. De ouder bij wie een kind het minste verblijft is degene die de alimentatie moet betalen.

Vanaf de 18e verjaardag is het kind zelf de rechthebbende van de alimentatie. In principe moet de alimentatieplichtige ouder vanaf dan de alimentatie aan het kind zelf betalen. De alimentatieplicht eindigt als het kind 21 jaar wordt.